Ser Dworski dojrzewający 3 mies. – 200 g

23,09 

100% NATURALNY

Składniki: mleko, sól, kultury bakterii, podpuszczka.

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Ser Dworski to pół-twardy całkowicie naturalny ser podpuszczkowy, dojrzewający około 3 miesięcy.

Ma zwartą, umiarkowanie twardą konsystencję, jest wyrazisty lekko słodkawy w smaku. W trakcie jedzenia uwalnia bukiet mlecznych aromatów z wyczuwalną nutą słodkości.

Ser Dworski wyrabiamy zgodnie ze starą recepturą serowarską, z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. Do mleka dodaje się tylko podpuszczka, sól oraz kultury bakterii mlekowych. Potem spokojnie dojrzewa przez minimum trzy miesiące w piwnicach folwarcznych. Unikalny klimat dojrzewalni sprawia, że w tym czasie nabiera on szlachetnego smaku oraz intensywnego aromatu.

UWAGA: ze względu na długi okres dojrzewania ser w naturalny sposób pozbawiony jest LAKTOZY.

Wybornie smakuje jako przekąska na desce z owocami, piklami bądź wędlinami z dziczyzny.

Nagrody i wyróżnienia:

    • 14 maja 2017 – I nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi” organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
    • 19 sierpnia 2017 – Grand Prix Jury VIP prestiżowego Festiwal Smaku w Grucznie
    • 13 maja 2018 – nominacja do udziału w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
    • 2 czerwca 2018 – główna nagroda za najlepszy ser Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas Na Ser” w Lidzbarku Warmińskim
    • 30 września 2018 – laureat Perły w kategorii produkt regionalny w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
    • 31.10.2018 – zwycięzca plebiscytu „Nasze dobre z Kujaw i Pomorza” organizowanego przez Gazetę Pomorską.

UWAGA! Przy zamówieniu kilku sztuk jednego produktu (po 200 g) wysyłamy całość w jednej paczce. Jeśli życzą sobie Państwo otrzymać każde 200 g w osobnej paczce prosimy o wskazanie tego w uwagach dla sprzedającego przy dokonaniu zakupu.

Informacje dodatkowe

Przechowywać w temp.:

od +2 do +8 °C

Producent:

Spiżarnia Hrabiny Potulickiej

Pakowanie:

próżniowe

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ser Dworski dojrzewający 3 mies. – 200 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *