Opis
Kefir wyrabiamy ze świeżego, pełnotłustego mleka prosto z udoju. Dzięki temu ma on kremowy, aksamitny smak. Do jego produkcji nie stosuje się mleka w proszku oraz innych dodatków spożywczych i konserwantów.
W procesie produkcji do mleka dodawane są kultury bakterii pochodzące z naturalnej mikroflory budującej ziarna kefirowe, a następnie przez kilkanaście godzin kefir poddawany jest procesowi fermentacji, aż do momentu wytworzenia charakterystycznego skrzepu.
Nagrody i wyróżnienia:
- 14 maja 2017 – I nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi” organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
- 19 sierpnia 2017 – Grand Prix Jury VIP prestiżowego Festiwal Smaku w Grucznie
- 13 maja 2018 – nominacja do udziału w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
- 2 czerwca 2018 – główna nagroda za najlepszy ser Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas Na Ser” w Lidzbarku Warmińskim
- 30 września 2018 – laureat Perły w kategorii produkt regionalny w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
- 31.10.2018 – zwycięzca plebiscytu „Nasze dobre z Kujaw i Pomorza” organizowanego przez Gazetę Pomorską.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.